суботу, квітня 15, 2023

Брати Капранови «Забудь -річка»


Ще одна книга у моєму списку прочитана. І ще одне книжкове похмілля.
Це друга книга братів Капранових, яку я прочитав. І в друге мені сподобалось все. Ідея книги, сюжет, герої, мова – все зроблено та продумано на 100%.



Ідея книги неперевершена. Ця книга про своє коріння, про пам'ять поколінь. Ця книга про нелегку історію країни та людей, які жили та боролися. Про історію, яку треба пам’ятати, оберігати та передавати майбутнім поколінням.
А яка назва. «Забудь-річка» це не просто річка, це наша праісторія, річка що розділяє світ мертвих та живих. Річка, яка руйнує пам'ять, річка яку було вирито у радянські часи.
Сюжет книги майстерно намальовано. Тут тобі й історія, і пошук правди, і теперішній час. І все це перемішано, переплетено. Але дуже цікаво читати та взнавати щось нове, щось що бере за душу, що відкриває якісь потаємні куточки. Все це грає на таємних струнах твоєї душі й ти провалюєшся в історію подій, які могли б трапитись будь з ким у ті часи.
Художня складова сюжету незвичайна. Історія трьох людей, які потрапили на фронти 2 світової, з однаковим ім’ям та прізвищем. Завдяки гримасі долі їх життя переплітається з історією їх нащадків у наш час. Історичне родинне розслідування. Трьох доль, які стали однією.
Безліч сюжетних ліній, які відбуваються у наш час та в минулому, додає гостроти роману.
Головні герої, як з нашої сучасності, так й з минулого, вийшли живими. Кожен зі своїм характером, зі своїм стрижнем. Дивовижні вибрики долі, які прийшлися на головних героїв вражають. Автори книги відповідально поставилися до кожної дрібниці. Чи то одяг, зброя, мова тощо.
Також було цікаво було читати про різні угрупування які боролися за долю України й переосмислювати історію яку ми знаємо. Думки людей, їх дії, їх вибір - все це посилює книгу, покращує сюжет, додає драматизму та зацікавлює читача.
Ще сподобалось, як автори(двоє чоловіків), змогли написати частину книги від імені жінки. Жіночий світ очима чоловіків вийшов теж цікавим й справжнім.
Книга підносить питання які були актуальними у минулому та залишилися актуальними й зараз.
Україна минула та Україна сучасна, настрій людей. Часом було сумно читати про минуле, про те що люди боялися розповідати про своє коріння, щоб зберегти своє життя та життя своїх рідних.
Багатогранна і неймовірно цікава книга. Книга, що заставляє задуматися, а що я знаю про свій рід?



Мені роман дуже сподобався. Це була незабутня книжкова подорож.
А яке враження залишилося у вас після цієї книги? Які ще книги братів Капранових можете порекомендувати? Пишіть у коментарях.
*******************************************************************************************************

Ставте вподобайку. Підписуйтесь на «Хроніки книголюба» у соцмережах. Рекомендуйте своїм знайомим та друзям.

*************************************************************************************************

Хроніки книголюба у соцмережах : Фейсбук ,  InstagramLiveJournal, Telegram, TwitterTumblr, Крок вперед!

Якщо знайдено помилку в тексті - пишіть
#хороші_книги #література #список_книжок
#блог_про_книги #відгуки #читаю_книги_щодня #враження_UA
#література_українською_читання_книги_фільми_серіали
#книжкове_суспільство #блог_українською
#українські_письменники #хроніки_книголюба #відгукнакнигу
#читаюукраїнськихавторів #книги2023 #читаюпідчасвійни #ПроКниги_Що_почитати

Немає коментарів:

Дописати коментар