пʼятницю, серпня 02, 2024

Сумна історія кохання

Сумна історія кохання


Джеймс А. Міченер «Сайонара»





Одна з найкращих книг прочитаних мною у липні 2024. Книга про палке кохання на фоні взаємовідносин Америки та Японії на початку п’ятдесятих років минулого століття.


Мене причарувала назва книги та її палітурка. Не знаю чому, але мені в останній час подобається все що пов’язано зі Сходом. Корея, Японія, Китай. Фільми, книги, музика, мистецтво, особливо минулого століття та ще раніше. Не те щоб я фанатію чи спеціально шукаю щось цікаве, але якщо трапляється щось випадково, то це вже моє.


Так вийшло з книгою. Спочатку палітурка, потім текст, а зараз відгук.


Сюжет книги розповідає про події на початку 50-х років минулого століття у Японії, країні квітучих сакур.
Успішного офіцера ВПС США відправляють на відпочинок з Кореї до Японії. Цей офіцер знаменитість, він полював в Кореї на радянських пілотів. Має понад 7 збитих літаків.


Молодий герой має всі шанси на успішну кар’єру у ВПС США, планує одружитися з дочкою генерала.


Ситуація в Японії не проста. Американців вважають небажаними гостями. Але життя бере своє. Військові проводять час з японськими дівчатами, закохуються в них, мають наміри одружитися.

 Але влада будь-яким чином намагається зупинити ці процеси, бо змішані шлюби це вважається не правильним.


Не зважаючи на всі заборони та припини, серед військовослужбовців все одне знаходяться люди, які заради кохання готові відмовитися від своєї батьківщини, піти проти суспільства.


Автор майстерно малює атмосферу тих часів. Два Світи, Схід та Захід. Дві культури, різні погляди на життя, різні погляди на інші речі.
Але кохання пробиває всі бар’єри. Кохання не підкоряється заборонам, громадській думці. Кохання може зупини тільки смерть.


Було цікаво читати, як мінялося відношення головного героя до стосунків з представницями іншого світу та культури. Навіть такого залізного героя поранила стріла Амура. Шалене кохання настигло пілота.
Він на собі відчуває всі ті проблеми, з якими стикалися інші військові. Тиск, який давить на нього зо всіх боків, робить його кохання ще сильнішим.


Ще автор цікаво розповідає про побут, культуру, національні особливості Японії того часу.


Питання, які порушує автор у книзі, актуальні й сьогодні: патріотизм, досягнення поставленої мети, вибір свого життєвого шляху тощо.
Я упевнений, що ця книга сподобається кожному. Ця історична драма не залишить нікого байдужим.

Після прочитання роману, я подивився фільм знятий за цією книгою з Марлоном Брандо у головній ролі. Звісно, що фільм мені теж сподобався. Але є деякі відмінності книги й фільму.


Фінал книги драматичний, у фільмі - американський гепі енд. Але назва «Сайонара», «прощавай» і в книзі, і в фільмі досягає своєї мети.
Варто прочитати книгу та подивитися класику американського кіно.

                        *****************************************************

А ви читали цю книгу? Яке враження залишилося у вас? Пишіть у коментарях.

**********************************************

Ставте вподобайку. Шукайте  «Хроніки Книголюба» у соцмережах. Рекомендуйте своїм знайомим та друзям.

************************************************

Текст відгуку пройшов перевірку на плагіат. Унікальність тексту 100%

Якщо знайдено помилку в тексті – пишіть

**********************************************************

#враження_UA #читаю_книги_щодня #ПроКниги_Що_почитати #Хроніки_Книголюба  #ДжеймсА_Міченер #відгукнакнигу  #сучасна_українська_проза  #блог_про_книги   #книжкове_суспільство  #блог_українською #книги_про_кохання

Немає коментарів:

Дописати коментар