пʼятницю, травня 12, 2023

Книга яка звучить...

Кожна книга українських письменників, приносить неймовірне насолоджування. Одна закохує в себе історичними подіями, друга головними героями, третя сюжетними несподіванками. Але є такі книги що закохують в себе тим, що вони існують.
Дорж Бату «Моцарт 2.0»



Я обожнюю книги про «попаданців» й ця книга підкорила мене. Я навіть не очікував, що я закохаюсь у фантазію автора.
Моцарт у наш час. Великий Моцарт і сучасність. Автор подбав про свій сюжет та свого головного героя. Я ніби не читав цю книгу, а дивився музикальний фільм, якій був наповнений чудовою музикою, чудовими героями, цікавим сюжетом та чарівністю. Геній музики опинився в Нью-Йорку 2018. І почалися його пригоди.
Що сподобалось.
1. Ідея книги. Ідея не нова, але виконання майстерне. Минуле, наш час, історичні персонажі, детективна лінія, кохання, любов до музики. А ще тема сім'ї, дружби, співпраці, еміграції, свобода вибору, людяності тощо.
2. Сюжет.
Цікаво. Зазвичай, автори відправляють своїх героїв в минуле, чи в інший світ. В цьому романі герой відправляється в майбутнє, яке є для нього іншим світом. Не кожен автор ризикне взяти людину з минулого, з його світосприйняттям, перекинути в наш час. Та ще адаптувати до нашого неспокійного життя.
Але мені здається, що автор впорався з задачею. Він не тільки ризикнув взяти історичну особу в наш час, але ще дав своєму герою нове життя, з новими враженнями, переконаннями, переглядом своїх звичок. Замало того, Дорж Бату переніс не тільки Моцарта, а й ще декого. Та так відбудував сюжет, що ці всі «попаданці» з минулого зустрілися.
Захопливий сюжет, що повністю поглинає читача.
2. Головні герої.
Моцарт та Стейсі. Моцарта вийшов живим, шумним. Він любить випити, любить смачну їжу, грубі жарти, не вміє поводитися з грошима. Може витратити всі кошти на одяг, а потім жити в боргах.
Але він Моцарт, геній свого часу, віртуоз, композитор, музикант, який вміє грати на багатьох інструментах. Він живе музикою й музика живе в ньому.
Декілька моментів з книги це доводять, коли його руки починали порхати в такт музиці.
Стейсі - справжня українка. Незламна, добра, іноді сувора, іноді слабка, але чудова людина. Дуже комунікабельна. Моцарт і Стейсі доповнюють один одного. Їх життя змінюється, стає одним на двох.
Другорядні герої теж вийшли цікавими. Кожен з ким стикалися Моцарт чи Стейсі ставали друзями. Ці люди теж доповнювали дует Моцарт-Стейсі. Відтіняли його, додавали об’єму, розкривали характери головних персонажів.
А ще, всі позитивні герої стали ніби рідними. Хотілося б почитати про їх пригоди, про їх життя, але окремою книгою.
3. Музика. Музика, яка звучить з кожної сторінки книги. Музика, яка захоплює, яка перетворює сюжет на виставу. Музика, яка огортає сюжет, та розкриває його з іншого боку в іншому світі. А як автор пише про музику.
4. Різне. Непоганий гумор. Одна з сюжетних ліній кримінальна. Вона, на мій погляд, теж доповнює образи головних героїв, та знайомить читачів з деякими другорядними героями, які були необхідні для сюжету.
Гарна мова. QR коди на сторінках, які переносять тебе в чудовий світ музики Моцарта.
В цю книгу не можливо не закохатися. Вона дуже світла, музична, легка, іронічна, кольорова. Чудова сучасна українська література. Гарний настрій та посмак гарантовані.
Після книги виникають питання. А що було якби Моцарт дожив до глибокої старості? Скільки музичних творів він ще міг створити? Та й не тільки Моцарт… А що якби…?
А які враження залишилися у вас? Пишіть у коментарях.

Ставте вподобайку. Підписуйтесь на «Хроніки Книголюба» у соцмережах. Рекомендуйте своїм знайомим та друзям.

****************************************************************

Хроніки Книголюба у соцмережах : Фейсбук ,  InstagramLiveJournal, Telegram, TwitterTumblr, Крок вперед!

Якщо знайдено помилку в тексті - пишіть
#хороші_книги #література #список_книжок
#блог_про_книги #відгуки #читаю_книги_щодня #враження_UA
#література_українською_читання_книги_фільми_серіали
#книжкове_суспільство #блог_українською
#українські_письменники #хроніки_книголюба #відгукнакнигу
#читаюукраїнськихавторів #книги2023 #читаюпідчасвійни #ПроКниги_Що_почитати

Немає коментарів:

Дописати коментар