суботу, вересня 17, 2022

Пригоди реального історичного персонажа у вигаданому детективі часів королеви Вікторії

Письменник Девід Моррелл, автор легендарного Рембо, написав чудову трилогію – детектив, о пригодах письменника Томаса де Квінсі у вікторіанському Лондоні.

Також на рахунку Моррелла де кілька книжок про шпигунів.

Але пригоди Томаса де Квінсі, це суміш детективу з філософією, пригодами та історією. Та ця детективна трилогія дуже гарний примірник об'єднання реальної історії та небилиць.

Томас де Квінсі реальний історичний персонаж, автор автобіографічного гучного твору" Сповідь англійця, який вживав опіум".

Три книги, які об'єднанні спільними героями, спільною епохою та опієм.
1. Витончене мистецтво смерті
2. Інспектор мертвих
3. Володар ночі


Все починається з жахливого вбивства.

Витончене мистецтво смерті
Витончене мистецтво смерті

Понад сорок років тому в Лондоні сталося теж вбивство, яке нагадує сьогоднішнє. Томас де Квінсі, у своїй книзі" Витончене мистецтво смерті" описує це вбивство, та захоплюється мистецтвом злодія.

Із за своєї книги він попадає на підозру поліції, та становиться головним підозрюваним. Але йому вдається привернути увагу поліції, та за допомогою своєї доньки, він починає консультувати поліцію, щоб знайти вбивцю, та виправдати себе.

Мені було дуже цікаво читати цей детектив, тому що автор вміло поєднав історичні факти, видуману пригоду, роздуми, та дедукцію.

Сюжетна лінія рівна, атмосфера напружена. У книзі багато історичних додатків, що додають глибини сюжету, цікавості та прикрашають його.

Але мені здалося, що автор недоробив своїх головних героїв. Зовсім трохи, не вистачає глибини характерів, хоч вони мали усі шанси стати об'ємними. Автор міг би приділити більш уваги персонажам.

Ще в книзі є дещо мені не зрозуміле, але в цілому детектив було приємно читати. Сюжетна лінія була поділена на декілька напрямків. Таких як спогади де Квінсі, щоденник його доньки(який виглядає зовсім не щоденником), пошук вбивці, загальних фон, та романтична нитка.

В цілому книга вийшла цікавою.

У продовженні пригод де Квінсі, він зі своєю донькою та вартовими порядку, становиться свідком нового та загадкового вбивства у церкві. Він відкладає свою подорож та знову вирішає допомогти Скотланд-Ярду у пошуках злочинця.

Інспектор мертвих
Інспектор мертвих

Знову ми поринаємо у неперевершену атмосферу вікторіанського Лондона. Закручений сюжет, знайомі герої, нові спогади та таємниці.

Було цікаво читати як будувалися основи роботи детективів та поліції у цілому.

Автор невеликими штрихами розповідає нам про судову систему, тюрми, та порядки в них. О способах лікування того часу божевільних у Бедламі.

Книга більш занурює у події. Дуже заволікають роздуми Томаса де Квінсі про вбивства, про психологію, про погляди людей ті чи інші події.

Зароджується аналіз злодіїв, аналіз психологічного стану вбивць, аналіз події та спостережень.
Автор трохи більш розкриває характери головних героїв, що йде книзі в плюс, продовжуєт легку романтичну лінію та надає нашим героям обід з королевою Великої Британії.

Сюжет детективу гармонічно розвивається, напруга зростає…

У третій книзі пригод де Квінсі, знову все починається з вбивства. Але це вбивство не просте. Це перше вбивство у потягу. Томас з донькою знову стає свідком історичної події.

Володар ночі
Володар ночі

Знову на сторінках з'являються знайомі персонажі, знову цікавий сюжет, знову робота опіумного мозку де Квінсі, та з'являються росіяни.

Сюжет сподобався. Автор зміг розкрити головну таємницю першої книги, тим самим завершив коло сюжету про життя Томаса де Квінсі.

Це було зроблено так мистецьки, що ніхто не очікував від автора такий крок.

Під кінець трилогії, читач розуміє, що автор настільки перейнявся цими історіями, що зловив хвилю. Але на жаль цикл закінчився.

Знову небезпечна, напружена атмосфера сюжету. Знову наші герої їдуть по сліду злочинця, знову багато думок, висновків, знову романтика.

Але як завжди, все закінчилося добре.
Цілком трилогія мені сподобалася. Є в неї щось таке, що зачіплює читача.

У Моррелла вийшло дуже здорово. Хоч і були недоладності, але це ж пригодницька література. Чому би не поставити пару роялів у кущах.

*******************************************************************

А ви знайомі з творчістю Девіда Моррелла? Які його книги читали? Що можете порекомендувати? Пишіть у коментарях.

******************************************************************

Хроніки книгочія у соцмережах : Фейсбук ,  ОдноклассникиInstagramLiveJournalTelegramTwitterTumblrКрок вперед!

Немає коментарів:

Дописати коментар